"اَلَلَّهُمَّ صَلِّ صَلاَةً كاَمِلَةً ، وَسَلِّمْ سَلاَماً تاَماً عَلَى سَيِّدِناَ مُحَمَّدٍ الَذِيْ تَنْحَلُّ بِهِ العُقَدُ ، وَتَنْفَرِجُ بِِهِ الكُرَابُ ، وَتُقْضَى بِهِ الحَوَائِجُ ، وَتُنَالُ بِهِ الرَغَائِبُ وَحُسْنُ الخَوَاتِيْمِ ، وَيُسْتَسْقَىْ الغَمَامُ بِوَجْهِهِ الكَرِيْمِ ، وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ فِى كُلِّ لَمْحَةٍ وَنَفَّسٍ بِعَدَدِ كُلِّ مَعْلُومٍ لَكَ" ...PenaKu Merah KertasKu Putih Dan Aku Akan Terus Menulis... "بسم الله الرحمن الرحيم "
Agen
REBUT 5 SEBELUM 5
Secotet Kalam
إِقْـرَاء خـَيْرُ مَا تَجِدْ ، أُكْتـُبْ خَـيْرُ مَا تَقْرَاء ، إِحْفَـظْ خَـيْرُ مَا تَكْتُبْ
\\\ ___( ", )___ ///
Orang Berfikiran TINGGI Gemar Bicara tentang ILMU
Orang Berfikiran SEDERHANA Gemar Bicara tentang PERISTIWA
Orang Berfikiran RENDAH Gemar Bicara tentang ORANG LAIN
Orang Berfikiran CETEK Gemar Bicara tentang DIRI SENDIRI
\\\ ___( ," )___ ///
Sayyidina Ali Karramallahu Wajhah


Apabila kamu merasa letih kerana berbuat kebaikan, maka sesungguhnya keletihan itu akan hilang dan kebaikan yang dilakukan akan terus kekal.. Dan sekiranya kamu berseronok dengan dosa maka sesungguhnya keseronokan itu akan hilang dan dosa yang dilakukan akan terus kekal.."

Egypt
MyMalaysia
Meninggalkan Solat Meruntuhkan Agama

Chit Chat


Shoutbox

Free Hit Counters


Jangan Lupa Mengingati Allah

Akhbar Online

Jin dan Toyol
Mar 22, 2008
JIN

Rasullullah pernah menerangkan bahawa memang ada makhluk-makhluk (jin) yang berkongsi tinggal dan hidup bersama-sama manusia di mana-mana saja. Oleh sebab itu sekiranya sesiapa yang mendapati di rumah mereka dimasuki ular hitam hendaklah segera azan dengan suara yang kuat. Jika ia lari keluar hendaklah dibiarkan sahaja kerana itu adalah makhluk jin. Tetapi sebaliknya jika ia berlingkar atau menunjukkan tanda melawan enggan keluar dari rumah - bunuhlah ia kerana ia adalah ular sebenar.

TOYOL

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah dalam bab 'Ayat Kursi' ada menyebut satu kisah di mana seorang makhluk kecil seperti kanak-kanak, kepalanya botak, tetapi sedikit jambul, ditemui sedang mencuri simpanan makanan (Baitul Mal) zakat fitrah di bawah jagaan Abu Hurairah. Apabila ditangkap serta hendak diadukan kepada Rasulullah saw bermacam-macam rayuan dibuatnya.
Rasulullah tidak menamakan dengan nama khas, tetapi kesimpulannya toyol sepertimana dipercayai oleh sesetengah masyarakat tetap wujud walaupun kita tidak dapat membuktikan dengan mata kepala. Sesuatu yang belum jumpa atau belum pernah melihatnya, tidak bererti ianya tidak wujud. Kalau mengikut kepercayaan orang Melayu, toyol itu kecil seperti kanak-kanak. Ianya menepati laporan hadis Abu Hurairah. Kalau kerjanya mencuri, juga selari dengan hadis tersebut. Tetapi mengenai hasil curian akan diberi kepada tuan, begitu juga untuk mendapatkannya kena memeluk suatu tiang di Mekah.
Wallahu A'lam Bis Sawab.

Untuk mengelakkan duit dari kena curi atau diambil oleh toyol, baca ayat Kursi ketika menyimpan dan juga semasa mengunci pintu tempat simpanan. Rahsia ini diberitahu sendiri oleh toyol kepada Abu Hurairah dan disahkan oleh Rasulullah saw sendiri tentang kebenaran kenyataan itu kepada Abu Hurairah r.a dan ternyata kehilangan tidak berlaku lagi setelah diamalkan oleh Abu Hurairah.

Labels:

posted by faQirilallah @ 3/22/2008 05:34:00 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
Powered by
ade cerita ttg aku

A.K.A : M.S.Hidayatullah Al-Azhari
Location : Malaya
Pekerjaan : Khadim Masjid Al-Hidayah & Faidu Rahmah
Toriq : Asy-Syaazuliyyah
Status : Ummu Haura' Muhammad
Mood: Penuh rasa ta'zhim ku persembahkan ketika Allah S.W.T Mentajallikan KeindahanNya


Segala Puji BagiMU Ya ALLAH, Yang Pertama.. Tanpa Ada Yang Mengawali, Yang Terakhir.. Tanpa Ada Yang Mengakhiri, Yang Tak Terlihat.. Oleh Pandangan Orang Yang Memandang, Yang Tak Tergambarkan.. Oleh Bayangan Orangg Yang Membayangkan, KAU Ciptakan Makhluk.. Dengan KekuasaanMU, KAU Ciptakan Segala Sesuatu.. Dengan KehendakMU, Segala Puji Ya ALLAH, Yang Memberi Kami Kemampuan.. Untuk Mensyukuri NikmatMu, Yang Membuka Bagi Kami.. Pintu-Pintu Ilmu KeilahianMu, Segala Puji Ya ALLAH, Dengan Segenap Pujian Yang Dikumandangkan.. Para Malaikat.. Dan Sekalian Makhluk Yang Dimuliakan, Segala Puji BagiMU, Atas Nikmat Yang KAU Berikan.. Kepada Kami.. Hamba-HambaMU.. Yang Telah Mendahului.. Mahupun Yang Akan Datang Kemudian, Pujian Kami Aturkan kepada MU.. Sebagai Penghubung Untuk MentaatiMU.. Dan Meminta Ampunan, Sebagai Penyebab Memperoleh Redho.. Pengantar Jalan..Menuju Syurga Segala Puji BagiMU Ya ALLAH, KAU Ciptakan Kami Sebagai Hamba, Dan Sebagai Umat Nabi Muhammad.. KekasihMU. ______________ __________________ _____________________

Previous Post
Archives

HotLink's
Semasa
Club's
Rakyat A.K.A Kerajaan
Blogger's Clan'z


Muaaahh Islam

Komuniti Blogger Azhari

BLOGGER

© 2005 Aboo Haura' Hidayatullah Al-Azhari Blogspot Template by Isnaini Dot Com