"اَلَلَّهُمَّ صَلِّ صَلاَةً كاَمِلَةً ، وَسَلِّمْ سَلاَماً تاَماً عَلَى سَيِّدِناَ مُحَمَّدٍ الَذِيْ تَنْحَلُّ بِهِ العُقَدُ ، وَتَنْفَرِجُ بِِهِ الكُرَابُ ، وَتُقْضَى بِهِ الحَوَائِجُ ، وَتُنَالُ بِهِ الرَغَائِبُ وَحُسْنُ الخَوَاتِيْمِ ، وَيُسْتَسْقَىْ الغَمَامُ بِوَجْهِهِ الكَرِيْمِ ، وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ فِى كُلِّ لَمْحَةٍ وَنَفَّسٍ بِعَدَدِ كُلِّ مَعْلُومٍ لَكَ" ...PenaKu Merah KertasKu Putih Dan Aku Akan Terus Menulis... "بسم الله الرحمن الرحيم "
Agen
REBUT 5 SEBELUM 5
Secotet Kalam
إِقْـرَاء خـَيْرُ مَا تَجِدْ ، أُكْتـُبْ خَـيْرُ مَا تَقْرَاء ، إِحْفَـظْ خَـيْرُ مَا تَكْتُبْ
\\\ ___( ", )___ ///
Orang Berfikiran TINGGI Gemar Bicara tentang ILMU
Orang Berfikiran SEDERHANA Gemar Bicara tentang PERISTIWA
Orang Berfikiran RENDAH Gemar Bicara tentang ORANG LAIN
Orang Berfikiran CETEK Gemar Bicara tentang DIRI SENDIRI
\\\ ___( ," )___ ///
Sayyidina Ali Karramallahu Wajhah


Apabila kamu merasa letih kerana berbuat kebaikan, maka sesungguhnya keletihan itu akan hilang dan kebaikan yang dilakukan akan terus kekal.. Dan sekiranya kamu berseronok dengan dosa maka sesungguhnya keseronokan itu akan hilang dan dosa yang dilakukan akan terus kekal.."

Egypt
MyMalaysia
Meninggalkan Solat Meruntuhkan Agama

Chit Chat


Shoutbox

Free Hit Counters


Jangan Lupa Mengingati Allah

Akhbar Online

Sedar dalam Mimpi..
Jan 7, 2010
Assalamualaikum warahmatullah..

Sobahul Khoir kepada muslimin muslimat.. Allahumma Solli 'ala Muhammad".
Pagi ni sy nak kongsikan dgn sahabat sekalian tentang mimpi sy pada malam td. Alhamdulillah mimpi sy malam td semuanya baik-baik sahaja. seolah2 petanda kepada sy, namun sukar utk sy tafsirkan. Kepada siapa yang arif dan alim dalam mentafsirnya, diam2 sudah.. hehehe

Mimpi 1.

Ntah macam mana sy berada dalam satu kumpulan ahli persilatan dan juga ahli ibadah.. Perbagai aktiviti persilatan kami lakukan termasuklah kebatinan. Dan apabila tiba waktu solat, kami semua mengabdikan diri kepada Allah Ta'ala. Dan sentiasa mengamalkan zikir

Di dalam kumpulan kami itu terdapat pelbagai jenis orang, yg paling nyata ialah mereka yang ingin cepat kaya. Kemungkinan diantara mereka ada yang menyertai kumpulan ini kerana ingin kaya.

Suatu hari kami diarahkan untuk memasuki sebuah gua untuk berkhalwah dan bertaqarrub (mengasingkan diri dan mendekatkan diri kepada Allah Ta'ala.)

Hanya mereka yang berjaya keluar dari gua itulah mereka yang bebenar mengikhlaskan diri dalam menuntut ilmu demi mencari redha Allah.

Tatkala itu, walaupun di dalam lena sy seolah2 sedar yang sy sedang bermimpi.. sy dibayangkan bahawa sy sedang dikapit oleh dua biji batu besar yang menjadi pintu gua ketika keluar dari gua tersebut. Tiba-tiba terdengar satu suara memberitahu sy. " Sebutlah بسم الله ". InsyaAllah pintu itu akan terbuka.

Kemudian sy seolah2 diberitahu, bahawa kalimah "Basmalah" ini ada harta yang paling berharga. Dan sy dinasihatkan supaya senantiasa melazimi "Basmalah" dalam melakukan apa jua perkara."

Mimpi 2.

Saya diperlihatkan seorang lelaki membawa beberapa liter bekalan air bersama rakannya, yang mana air tersebut baru diambilnya dari telaga yang berada di dalam gua. Kelihatan dia ini seorang yang selalu memandang dan menceritakan tentang perkara zahir serta suka memburukkan ahli ibadah yang dikatakan soleh (yang mana pada ilmunya, dikatakan ahli ibadah ini syirik dan suka merosakkan diri). Namun lelaki ini selalu membaca al-Quran.

Ketika dalam perjalanan pulang membawa air tadi, tanpa disangka kenderaannya rosak. Akhirnya lelaki tersebut terpaksa menolak kenderaannya untuk sampai kerumah, sedangkan perjalanan menuju ke rumahnya masih beratus batu.

Setelah beberapa hari berjalan, dia berhenti disebuah rumah untuk merehatkan dirinya, hatinya terlalu rindu untuk membaca al-quran kerana sudah lama tidak membacanya.

Sedang lelaki itu berehat-rehat dalam kerinduannya kepada Al-Quran, tiba-tiba lelaki itu ditangkap orang ramai dan dituduh mencuri kerana rumah yang disinggah itu adalah tempat simpanan harta-harta curi. Lelaki itu menerima hukuman dan akhirnya meninggal dunia.

Ketika itu sy digambarkan bahawa lelaki itu ditempatkan di Syurga. Rindunya kepada al-Quran mengakibatkan selepas lelaki itu mati, al-Quran datang kepadanya dan menjaminnya ke Syurga.

Moral of the Stories

1. Cerita diatas bukanlah rekaan sy, ia adalah sebuah mimpi. Sejauh manapun kebaikan dari mimpi di atas hanya Allah Maha Mengetahui. yang paling penting "mimpi tidak boleh dijadikan dalil."

2. Sejauhmana pun kayanya kita, sejauhmana pun tingginnya ilmu kita, jika tidak melakukan sesuatu perkara dgn nama Allah Ta'ala maka belum tentu kita dijamin selamat diatas dunia ini.

3. Salam perkenalan kita dengan sekalian makhluk2 Allah, tatkiranya batu, air, jin, angin dan sebagainya ialah dengan Nama Allah Ta'ala.

4. Siapa yang didunia terlalu mencinta dan merindukan sesuatu perkara, maka yang dicinta itulah yang akan datang bertemunya di negeri Akhirat nanti.

Wallahu 'alam.

Labels:

posted by faQirilallah @ 1/07/2010 07:35:00 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
Powered by
ade cerita ttg aku

A.K.A : M.S.Hidayatullah Al-Azhari
Location : Malaya
Pekerjaan : Khadim Masjid Al-Hidayah & Faidu Rahmah
Toriq : Asy-Syaazuliyyah
Status : Ummu Haura' Muhammad
Mood: Penuh rasa ta'zhim ku persembahkan ketika Allah S.W.T Mentajallikan KeindahanNya


Segala Puji BagiMU Ya ALLAH, Yang Pertama.. Tanpa Ada Yang Mengawali, Yang Terakhir.. Tanpa Ada Yang Mengakhiri, Yang Tak Terlihat.. Oleh Pandangan Orang Yang Memandang, Yang Tak Tergambarkan.. Oleh Bayangan Orangg Yang Membayangkan, KAU Ciptakan Makhluk.. Dengan KekuasaanMU, KAU Ciptakan Segala Sesuatu.. Dengan KehendakMU, Segala Puji Ya ALLAH, Yang Memberi Kami Kemampuan.. Untuk Mensyukuri NikmatMu, Yang Membuka Bagi Kami.. Pintu-Pintu Ilmu KeilahianMu, Segala Puji Ya ALLAH, Dengan Segenap Pujian Yang Dikumandangkan.. Para Malaikat.. Dan Sekalian Makhluk Yang Dimuliakan, Segala Puji BagiMU, Atas Nikmat Yang KAU Berikan.. Kepada Kami.. Hamba-HambaMU.. Yang Telah Mendahului.. Mahupun Yang Akan Datang Kemudian, Pujian Kami Aturkan kepada MU.. Sebagai Penghubung Untuk MentaatiMU.. Dan Meminta Ampunan, Sebagai Penyebab Memperoleh Redho.. Pengantar Jalan..Menuju Syurga Segala Puji BagiMU Ya ALLAH, KAU Ciptakan Kami Sebagai Hamba, Dan Sebagai Umat Nabi Muhammad.. KekasihMU. ______________ __________________ _____________________

Previous Post
Archives

HotLink's
Semasa
Club's
Rakyat A.K.A Kerajaan
Blogger's Clan'z


Muaaahh Islam

Komuniti Blogger Azhari

BLOGGER

© 2005 Aboo Haura' Hidayatullah Al-Azhari Blogspot Template by Isnaini Dot Com