"اَلَلَّهُمَّ صَلِّ صَلاَةً كاَمِلَةً ، وَسَلِّمْ سَلاَماً تاَماً عَلَى سَيِّدِناَ مُحَمَّدٍ الَذِيْ تَنْحَلُّ بِهِ العُقَدُ ، وَتَنْفَرِجُ بِِهِ الكُرَابُ ، وَتُقْضَى بِهِ الحَوَائِجُ ، وَتُنَالُ بِهِ الرَغَائِبُ وَحُسْنُ الخَوَاتِيْمِ ، وَيُسْتَسْقَىْ الغَمَامُ بِوَجْهِهِ الكَرِيْمِ ، وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ فِى كُلِّ لَمْحَةٍ وَنَفَّسٍ بِعَدَدِ كُلِّ مَعْلُومٍ لَكَ" ...PenaKu Merah KertasKu Putih Dan Aku Akan Terus Menulis... "بسم الله الرحمن الرحيم "
Agen
REBUT 5 SEBELUM 5
Secotet Kalam
إِقْـرَاء خـَيْرُ مَا تَجِدْ ، أُكْتـُبْ خَـيْرُ مَا تَقْرَاء ، إِحْفَـظْ خَـيْرُ مَا تَكْتُبْ
\\\ ___( ", )___ ///
Orang Berfikiran TINGGI Gemar Bicara tentang ILMU
Orang Berfikiran SEDERHANA Gemar Bicara tentang PERISTIWA
Orang Berfikiran RENDAH Gemar Bicara tentang ORANG LAIN
Orang Berfikiran CETEK Gemar Bicara tentang DIRI SENDIRI
\\\ ___( ," )___ ///
Sayyidina Ali Karramallahu Wajhah


Apabila kamu merasa letih kerana berbuat kebaikan, maka sesungguhnya keletihan itu akan hilang dan kebaikan yang dilakukan akan terus kekal.. Dan sekiranya kamu berseronok dengan dosa maka sesungguhnya keseronokan itu akan hilang dan dosa yang dilakukan akan terus kekal.."

Egypt
MyMalaysia
Meninggalkan Solat Meruntuhkan Agama

Chit Chat


Shoutbox

Free Hit Counters


Jangan Lupa Mengingati Allah

Akhbar Online

Lukis Pelukis akan Lukisan yg diLukiskan
Feb 6, 2010

Assalamualaikumm warahmatullah,


Kali ni sy berkesempatan utk meluangkan masa dgn blog ini setelah beberapa minggu sibuk dgn pengurusan restoran ayah.. Doakan segala urusan sy dipermudahkan dan tidak lalai dgn tuntutan wajib.

Hadirnya artikel kali ini adalah amat penting buat mereka2 yg bergelar Si Pelukis.. semoga apa yg disampaikan, jika ada baik dan betolnya, maka terimalah, jika tidak maka tidak.. hehehe.

Berdasarkan tajuk diatas sudah pasti sy ingin berkongsi serba sedikit tentang HUKUM MELUKIS. Sy memilih tajuk ini kerana, sy amat meminati lukisan dan terkadang sy juga suka melukis.. Ia juga adalah sumber inspirasi dari seseorang yang bakal memeriahkan hidup sy.. ehem!! Sy tidak mahu mereka2 yang seAgama dengan sy akan menghadapi bebanan yang berat diakhirat nnti.


Adapun hukum melukis @ mengadakan sesuatu yang berbentuk gambar mempunyai banyak perbahasan ulama' dari pelbagai mazhab.


Mazhab Pertama : Melukis gambar yang padanya mempunyai sifat ruh, Haram secara mutlak. Hukum ini adalah disisi mazhab jumhur ulama'.

Dari Imam An-Nawawi , menurut Mazhab Imam asy-Syafie dan sebahagian ulama' yang lain bahawa melukis sesuatu gambaran yang bernyawa hukumnya haram yang bersangatan. Pengharaman seumpama ini adalah daripada dosa besar kerana dijanjikan keatasnya (si Pelukis) dengan janji yang teramat buruk sepertimana yang telah disebutkan di dalam hadith yang diriwayatkan dari Kitab Sohih Bukhari (Bab Permakaian). Sama ada ciptaan Lukisan itu utk dipuji @ pun selainnya.

Dari segi melukis seperti pokok atau permandangan burung @ selain yang demikian yang mana bukan padanya gambaran yang bernyawa maka ia bukanlah haram.


Mazhab Kedua : Melukis sesuatu yang tidak cukup sifatnya, harus pada syara', sama ada pada dinding @ pada pakaian @ permaidani, sama ada boleh menyebabkan ia dipuji @ tidak.


Mazhab Ketiga : Apabila gambar2 yang tidak cukup sifat baginya sama ada dipijak @ dipuji maka tidak mengapa dilukis.


Mazhab Keempat : Bahawa gambar yang tidak cukup sifat baginya apabila kekal keadaannya maka telah diharamkan sama ada dipuji @ tidak. Apabila dipotong kepalanya @ dipecahkan bahagian2nya dan keadaannya, maka harus @ boleh melukisnya.


Begitulah serba sedikit yg dapat sy terangkan mengenai hukum melukis, dan utk mengetahui lebih lanjut sila berkunjung ke blog " Akhi Salman " (sila klik akhi salman).


Oleh kerana sy kesuntukan masa, jadi sy tak dapat membawa dalil2 hujjah bg mengukuhkan pendapat2 mazhab diatas.. di page blog ' Akhi Salman ' anda akan lebih jelas dan faham. Jika terdapat kesalahan fakta, @ bahasa, sila beri tunjuk ajar.


So, Moral of the story,


1. Utk mereka2 yang mengambil bidang Art sudah pasti mempunyai tugasan2 dalam melukis gambar yang mempunyai ciri yang diharamkan oleh syara'. Jadi utk langkah terbaik pada pendapat sy , Just carry on.. n apabila selesai tugasan pastikan gambar2 sedemikian jgn disimpan utk kenang-kenangan , sebaliknya dimusnahkan dengan bom nuklear @ apa2 anasiatif yang terlintas difikiran anda..


2. Lukislah sesuatu yang bersifat umum seperti pemandangan dan sebagainya.. n ia juga membantu dalam terapi minda.. heh heh heh.


3. Cenderungkan kesenian yang dimiliki kepada Kaligrafi2 Islam. Supaya hidup kita lebih cenderung kepada mencari keredhaan Allah Ta'ala..


4. Sayangilah diri Anda yang menyayangi orang yang menyayangi anda..


Yang Baik itu datangnya dari Allah Ta'ala yang buruk itu juga datangnya dari Allah Ta'ala tetapi berdasarkan kelemahan diri sy sendiri..Sekian dari sy Assalamualaikum warahmatullah..

Labels:

posted by faQirilallah @ 2/06/2010 09:48:00 AM  
2 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
Powered by
ade cerita ttg aku

A.K.A : M.S.Hidayatullah Al-Azhari
Location : Malaya
Pekerjaan : Khadim Masjid Al-Hidayah & Faidu Rahmah
Toriq : Asy-Syaazuliyyah
Status : Ummu Haura' Muhammad
Mood: Penuh rasa ta'zhim ku persembahkan ketika Allah S.W.T Mentajallikan KeindahanNya


Segala Puji BagiMU Ya ALLAH, Yang Pertama.. Tanpa Ada Yang Mengawali, Yang Terakhir.. Tanpa Ada Yang Mengakhiri, Yang Tak Terlihat.. Oleh Pandangan Orang Yang Memandang, Yang Tak Tergambarkan.. Oleh Bayangan Orangg Yang Membayangkan, KAU Ciptakan Makhluk.. Dengan KekuasaanMU, KAU Ciptakan Segala Sesuatu.. Dengan KehendakMU, Segala Puji Ya ALLAH, Yang Memberi Kami Kemampuan.. Untuk Mensyukuri NikmatMu, Yang Membuka Bagi Kami.. Pintu-Pintu Ilmu KeilahianMu, Segala Puji Ya ALLAH, Dengan Segenap Pujian Yang Dikumandangkan.. Para Malaikat.. Dan Sekalian Makhluk Yang Dimuliakan, Segala Puji BagiMU, Atas Nikmat Yang KAU Berikan.. Kepada Kami.. Hamba-HambaMU.. Yang Telah Mendahului.. Mahupun Yang Akan Datang Kemudian, Pujian Kami Aturkan kepada MU.. Sebagai Penghubung Untuk MentaatiMU.. Dan Meminta Ampunan, Sebagai Penyebab Memperoleh Redho.. Pengantar Jalan..Menuju Syurga Segala Puji BagiMU Ya ALLAH, KAU Ciptakan Kami Sebagai Hamba, Dan Sebagai Umat Nabi Muhammad.. KekasihMU. ______________ __________________ _____________________

Previous Post
Archives

HotLink's
Semasa
Club's
Rakyat A.K.A Kerajaan
Blogger's Clan'z


Muaaahh Islam

Komuniti Blogger Azhari

BLOGGER

© 2005 Aboo Haura' Hidayatullah Al-Azhari Blogspot Template by Isnaini Dot Com