"اَلَلَّهُمَّ صَلِّ صَلاَةً كاَمِلَةً ، وَسَلِّمْ سَلاَماً تاَماً عَلَى سَيِّدِناَ مُحَمَّدٍ الَذِيْ تَنْحَلُّ بِهِ العُقَدُ ، وَتَنْفَرِجُ بِِهِ الكُرَابُ ، وَتُقْضَى بِهِ الحَوَائِجُ ، وَتُنَالُ بِهِ الرَغَائِبُ وَحُسْنُ الخَوَاتِيْمِ ، وَيُسْتَسْقَىْ الغَمَامُ بِوَجْهِهِ الكَرِيْمِ ، وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ فِى كُلِّ لَمْحَةٍ وَنَفَّسٍ بِعَدَدِ كُلِّ مَعْلُومٍ لَكَ" ...PenaKu Merah KertasKu Putih Dan Aku Akan Terus Menulis... "بسم الله الرحمن الرحيم "
Agen
REBUT 5 SEBELUM 5
Secotet Kalam
إِقْـرَاء خـَيْرُ مَا تَجِدْ ، أُكْتـُبْ خَـيْرُ مَا تَقْرَاء ، إِحْفَـظْ خَـيْرُ مَا تَكْتُبْ
\\\ ___( ", )___ ///
Orang Berfikiran TINGGI Gemar Bicara tentang ILMU
Orang Berfikiran SEDERHANA Gemar Bicara tentang PERISTIWA
Orang Berfikiran RENDAH Gemar Bicara tentang ORANG LAIN
Orang Berfikiran CETEK Gemar Bicara tentang DIRI SENDIRI
\\\ ___( ," )___ ///
Sayyidina Ali Karramallahu Wajhah


Apabila kamu merasa letih kerana berbuat kebaikan, maka sesungguhnya keletihan itu akan hilang dan kebaikan yang dilakukan akan terus kekal.. Dan sekiranya kamu berseronok dengan dosa maka sesungguhnya keseronokan itu akan hilang dan dosa yang dilakukan akan terus kekal.."

Egypt
MyMalaysia
Meninggalkan Solat Meruntuhkan Agama

Chit Chat


Shoutbox

Free Hit Counters


Jangan Lupa Mengingati Allah

Akhbar Online

Manusia & makanan.. apetah lagi tembikai..
Jul 3, 2008
Alkisah...Sy ada terdengar kisah ni, dari seorang sahabat. Dia kata ni cerita sahabat dia, Jadi bersanad la cerita ni.. Nama sahabat kepada sahabat sy ni Nizar Syarif, orang Arab Syiria.

Sahabat yang menceritakan kisah ni memang seorang yang peramah, so dia ni ramai la kawan, ada yg kat Syiria la, ada Jordan la, Makkah apetah lg dan memana lagi tapi yang peliknya kat Mesir ni je tak nampak dia kawan dengan arab, pelik jugak.. Agaknya mungkin tak sebulu tangkis kot...(jgn komen pape ye)

Ha!! tak lupa juga dia nih berkawan rapat dengan orang Comoros, sampai kawan dia nih nak buat dia jadi adik ipar lagi...huhuhu. MasyAllah tabarakaLlah!! Begitu cantik ukhuwwah yang terjalinkan.. Gadis Comoros tu, padan sangat dengan orang Melayu wooo.. Tapi nak buat mcm manakan dia tolak rezeki.. wakakakaka..Begini ceritanya,

Nizar Syarif seorang yang suka berdakwah. So disebabkan beliau ni seorang yang suka berdakwah, terlintas dihatinya untuk melakukan dakwahnya di Poland time mula-mula sampai kat situ. Salah satu tempat target beliau ialah di surau yang selalu dikunjunginya tetapi jemaah surau yang hanya beliau kamceng hanyalah bapak mertua beliau je. Ntah kenapa Nizar Syarif ni tak dibenarkan jadi imam solat 5 waktu kat surau tu apetah lagi imam terawih. Malah kuliah beliau pun hanya dihadiri hanya secotet je (sikitla) manusia.

Setelah hari demi hari berlalu, beliau mendapat idea baru.. Beliau berkerjasama dengan seorang penjual tembikai yang juga merupakan jemaah surau tersebut..

Maka apa yang berlaku..?? "Minumlah Zam-zam untuk kesihatan badan anda"...

Kita ikuti sambungan cerita ini...

Dengan akal kreatif yang dikurniakan oleh Allah Ta'ala, beliau merancang setiap kali lepas kuliah beliau, akan dihidangkan tembikai-tembikai untuk santapan para hadirin, kadang-kadang makanan yang lebih hebat dan berzat serta lazat turut dihidangkan juga.

Makanya makin hari jemaah yang mendengar kuliah beliau makin bertambah ramai.. Malah beliau pun makin disayangi dan dikasihi serta dihormati merangkap disegani.. Dan kuliah beliau pun makin didengari dan dihadiri serta dikunjungi.

Tidak lupa juga tuan punya kedai tembikai itu turut maju dan bertambah kaya...

Huhu begitulah cerita dari sahabat sy.

Moral of the storynye..
Hmm " Takkanlah nak tunggu ade tembikai @ makan-makan baru nak datang surau atau masjidkan. Tapi itulah hakikatnya. "...

Untuk warga Tanta dan Penuntut Al-Azhar termasuk sy.
" Janganlah bila dengar ada makan baru nak pergi bait izzah @ kelas tafaqquh tau. "

Untuk yang selalu handlekan program ceramah.
" Janganlah kemut nak g beli tembikai (apetah lagi air tembikai) @ nak bagi para hadirin kanan lepas kuliah, mungkin itu cara untuk menambat hati orang ramai supaya turut hadir bersama-sama mendengar majlis ilmukan, sebagai jalan pintaslah nak cari marketlah orang kata. So nanti mereka sendiri akan tertarik dan tebuka hati untuk istiqomah dengan kuliah tersebut, sebabnya kan antara tempat-tempat Allah bagi petunjuk ialah di majlis-majlis ilmu."

Untuk Doktor-doktor Al-Azhar @ ustaz Fattah tanta..
"Hidang-hidangkanlah tembikai @ to'miah @ firaqh untuk student wafiddin selepas kelas-kelas yang dijalankan. baru bebudak selalu masuk kelas.. hehehe " gurau je..

MANUSIA DAN MAKAN MEMANG SUSAH UNTUK DIPISAHKAN !!

Labels:

posted by faQirilallah @ 7/03/2008 04:11:00 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
Powered by
ade cerita ttg aku

A.K.A : M.S.Hidayatullah Al-Azhari
Location : Malaya
Pekerjaan : Khadim Masjid Al-Hidayah & Faidu Rahmah
Toriq : Asy-Syaazuliyyah
Status : Ummu Haura' Muhammad
Mood: Penuh rasa ta'zhim ku persembahkan ketika Allah S.W.T Mentajallikan KeindahanNya


Segala Puji BagiMU Ya ALLAH, Yang Pertama.. Tanpa Ada Yang Mengawali, Yang Terakhir.. Tanpa Ada Yang Mengakhiri, Yang Tak Terlihat.. Oleh Pandangan Orang Yang Memandang, Yang Tak Tergambarkan.. Oleh Bayangan Orangg Yang Membayangkan, KAU Ciptakan Makhluk.. Dengan KekuasaanMU, KAU Ciptakan Segala Sesuatu.. Dengan KehendakMU, Segala Puji Ya ALLAH, Yang Memberi Kami Kemampuan.. Untuk Mensyukuri NikmatMu, Yang Membuka Bagi Kami.. Pintu-Pintu Ilmu KeilahianMu, Segala Puji Ya ALLAH, Dengan Segenap Pujian Yang Dikumandangkan.. Para Malaikat.. Dan Sekalian Makhluk Yang Dimuliakan, Segala Puji BagiMU, Atas Nikmat Yang KAU Berikan.. Kepada Kami.. Hamba-HambaMU.. Yang Telah Mendahului.. Mahupun Yang Akan Datang Kemudian, Pujian Kami Aturkan kepada MU.. Sebagai Penghubung Untuk MentaatiMU.. Dan Meminta Ampunan, Sebagai Penyebab Memperoleh Redho.. Pengantar Jalan..Menuju Syurga Segala Puji BagiMU Ya ALLAH, KAU Ciptakan Kami Sebagai Hamba, Dan Sebagai Umat Nabi Muhammad.. KekasihMU. ______________ __________________ _____________________

Previous Post
Archives

HotLink's
Semasa
Club's
Rakyat A.K.A Kerajaan
Blogger's Clan'z


Muaaahh Islam

Komuniti Blogger Azhari

BLOGGER

© 2005 Aboo Haura' Hidayatullah Al-Azhari Blogspot Template by Isnaini Dot Com