"اَلَلَّهُمَّ صَلِّ صَلاَةً كاَمِلَةً ، وَسَلِّمْ سَلاَماً تاَماً عَلَى سَيِّدِناَ مُحَمَّدٍ الَذِيْ تَنْحَلُّ بِهِ العُقَدُ ، وَتَنْفَرِجُ بِِهِ الكُرَابُ ، وَتُقْضَى بِهِ الحَوَائِجُ ، وَتُنَالُ بِهِ الرَغَائِبُ وَحُسْنُ الخَوَاتِيْمِ ، وَيُسْتَسْقَىْ الغَمَامُ بِوَجْهِهِ الكَرِيْمِ ، وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ فِى كُلِّ لَمْحَةٍ وَنَفَّسٍ بِعَدَدِ كُلِّ مَعْلُومٍ لَكَ" ...PenaKu Merah KertasKu Putih Dan Aku Akan Terus Menulis... "بسم الله الرحمن الرحيم "
Agen
REBUT 5 SEBELUM 5
Secotet Kalam
إِقْـرَاء خـَيْرُ مَا تَجِدْ ، أُكْتـُبْ خَـيْرُ مَا تَقْرَاء ، إِحْفَـظْ خَـيْرُ مَا تَكْتُبْ
\\\ ___( ", )___ ///
Orang Berfikiran TINGGI Gemar Bicara tentang ILMU
Orang Berfikiran SEDERHANA Gemar Bicara tentang PERISTIWA
Orang Berfikiran RENDAH Gemar Bicara tentang ORANG LAIN
Orang Berfikiran CETEK Gemar Bicara tentang DIRI SENDIRI
\\\ ___( ," )___ ///
Sayyidina Ali Karramallahu Wajhah


Apabila kamu merasa letih kerana berbuat kebaikan, maka sesungguhnya keletihan itu akan hilang dan kebaikan yang dilakukan akan terus kekal.. Dan sekiranya kamu berseronok dengan dosa maka sesungguhnya keseronokan itu akan hilang dan dosa yang dilakukan akan terus kekal.."

Egypt
MyMalaysia
Meninggalkan Solat Meruntuhkan Agama

Chit Chat


Shoutbox

Free Hit Counters


Jangan Lupa Mengingati Allah

Akhbar Online

Janganlah fitnah-fitnah.. x baik..!!
Mar 2, 2010
Assalamualaikum warahmatullah,

Dulu sewaktu zaman sekolah ma'ahad sy selalu menyebut @ mendengar kengkawan cakap :

" Dosa Fitnah itu lebih besar dari membunuh, dari hang fitnah aku baik hang bunuh aku".

Beberapa tahun selepas itu barulah sy fahami, apakah yang dimaksudkan dengan Fitnah yang disebut dosanya lebih besar dari membunuh.

Di akhir tahun lepas, sy mendengarnya semula bahawa ada suara2 yang menyatakan Fitnah itu lebih besar dosanya dari membunuh, sedangkan situasi fitnah yang disebut tidak sama sewaktu turunnya firman Allah dari surat Al-Baqarah yang bermaksud : "Fitnah itu (dosanya) lebih besar dari membunuh".

Baru2 ini sy kembali didendangkan dengan ayat tersebut oleh beberapa orang yang ada disekeliling saya. Dan ia membuatkan sy terasa harus tampil di medan ini demi mengingatkan para sahabat supaya berhati-hati dengan kata-kata "fitnah itu lebih besar(dosanya) dari membunuh".

Betol ke fitnah itu lebih besar @ lebih berat dari membunuh.. Fitnah yang macam mana???

Situasi A.

Seorang Awam menuduh seorang Pegawai Kerajaan mengambil wang sogokan (rasuah).
Kata pekerja kepada Pegawai tersebut : "Encik, Jangan senang-senang melemparkan Fitnah, Ingat Fitnah itu lebih besar dari membunuh."

Situasi B.

Seorang teman kepada si XY telah mereka2 akan satu cerita, yang mana cerita itu mungkin memalukan XY. Dan XY pun berkata, dari hang wat fitnah camni, baik hang mai bilik bunuh aku".

Disini menunjukkan, mentaliti masyarakat kita menyatakan bahawa mereka2 suatu cerita yang cerita tersebut tidak benar malah memalukan sesuatu pihak maka ianya fitnah, yang mana fitnah yang dikatakan di dalam Al-Quran iaitu dosanya lebih besar dari membunuh. INI ADALAH TANGGAPAN YANG SALAH.

Ini kerana "Fitnah yang dimaksudkan lebih besar (dosannya) dari membunuh" secara fahamnya ialah melakukan kesyirikan kepada Allah, melarang orang @ mengeluarkan orang lain dari akidah mentauhidkan Allah, samaada secara siksaan, paksaan, dan cubaan2 lain. Seperti yang siksaan dan ugutan yang dilakukan kepada Umat-umat Islam diawal kebangkitan Islam, supaya kembali kepada agama nenek moyang mereka, contohnya Ammar bin Yasir yang dibunuh Ibubapanya, Bilal bin Rabah yang dihempap dengan batu ditengah padang pasir sewaktu matahari panas terik dan sebagainya.

Cuba kita perhatikan Maksud firman Allah Ta'ala dr Surah al-Baqarah ini :

"Dan Bunuhlah mereka di mana saja kamu jumpai mereka, dan usirlah mereka dari tempat mereka telah mengusir kamu (Mekah); dan fitnah itu lebih besar bahayanya dari pembunuhan, dan janganlah kamu memerangi mereka di Masjidil Haram, kecuali jika mereka memerangi kamu di tempat itu. jika mereka memerangi kamu (di tempat itu), Maka Bunuhlah mereka. Demikanlah balasan bagi orang-orang kafir". ( Al-Baqarah_191 )

Firman Allah Ta'ala yang lainnya lagi, bermaksud:

"Mereka bertanya kepadamu tentang berperang pada bulan Haram. Katakanlah : Berperang dalam bulan itu adalah dosa besar; tetapi menghalangi (manusia) dari jalan Allah, kafir kepada Allah, (menghalangi masuk) Masjidil haram dan mengusir penduduknya dari sekitarnya, lebih besar (dosanya) di sisi Allah dan berbuat fitnah lebih besar (dosanya) daripada membunuh, mereka tidak henti-hentinya memerangi kamu sampai mereka (dapat) mengembalikan kamu dari agamamu (kepada kekafiran), seandainya mereka sanggup. barangsiapa yang murtad di antara kamu dari agamanya, lalu dia mati dalam kekafiran, Maka mereka Itulah yang sia-sia amalannya di dunia dan di akhirat, dan mereka Itulah penghuni neraka, mereka kekal di dalamnya.( Al-Baqarah _ 217 )

Jadi ADAKAH fitnah yang selalu menjadi bualan mulut masyarakat kita sama seperti keadaan fitnah yang disebut di dalam firman Allah Ta'ala diatas. Lihatlah ayat sebelumnya yang mana mencerita musuh2 Islam yang menghalang agama Allah dan sebagainya. Sudah tentulah fitnah yang dimaksudkan mempunyai kaitan dengan ayat sebelumnya dan selepasnya.

Maka fitnah di dalam Al-Quran tidak sama dan tidak sesuai dengan Fitnah disisi Masyarakat kita. Jauh Panggang Dari Api..

Untuk mengetahi lebih lanjut silalah ke Laman Blog Akhi Salman Maskuri (klik disini). Akhi Salman telah membahaskan apakah yang dimaksudkan dengan Fitnah menurut al-Quran yang mana sahabat2 boleh membuat perbandingan dengan fitnah yang selalu menjadi buah mulut dan lable yang disebut oleh masyarakat Melayu khususnya.

Moral Of The Story,

1. Hati-hati menggunakan dalil dari Al-Quran dan As-Sunnah. Jangan main sambarono je.

2. Setiap Kalam yang keluar dari mulut kita akan dipertanggungjawabkan diakhirat nanti. Berhati-hati juga dalam berkata-kata. Lidah itu lebih tajam dari pisaukan??

3. Jika sesuatu perkara itu meragukan , maka tinggalkan ia..

4. Jangan terlalu meremehkan perkara yang remeh, kadang2 perkara yang remeh itu kadang2 perkara yang serius.

5. Sy sudah sampaikan apa yang sepatutnya, terpulanglah kpd para sahabat untuk menilainya.

6. Fikir-fikir balikkan, watpe la nak fitnah-fitnah orang ni.. Wat tambah murka Allah Ta'ala je. Korang pikirlah sama-sama ye.

7. Andai ada silap dan salah, tolong perbetolkan k.. daaaa

Sekian Wassalam..

Labels:

posted by faQirilallah @ 3/02/2010 01:52:00 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
Powered by
ade cerita ttg aku

A.K.A : M.S.Hidayatullah Al-Azhari
Location : Malaya
Pekerjaan : Khadim Masjid Al-Hidayah & Faidu Rahmah
Toriq : Asy-Syaazuliyyah
Status : Ummu Haura' Muhammad
Mood: Penuh rasa ta'zhim ku persembahkan ketika Allah S.W.T Mentajallikan KeindahanNya


Segala Puji BagiMU Ya ALLAH, Yang Pertama.. Tanpa Ada Yang Mengawali, Yang Terakhir.. Tanpa Ada Yang Mengakhiri, Yang Tak Terlihat.. Oleh Pandangan Orang Yang Memandang, Yang Tak Tergambarkan.. Oleh Bayangan Orangg Yang Membayangkan, KAU Ciptakan Makhluk.. Dengan KekuasaanMU, KAU Ciptakan Segala Sesuatu.. Dengan KehendakMU, Segala Puji Ya ALLAH, Yang Memberi Kami Kemampuan.. Untuk Mensyukuri NikmatMu, Yang Membuka Bagi Kami.. Pintu-Pintu Ilmu KeilahianMu, Segala Puji Ya ALLAH, Dengan Segenap Pujian Yang Dikumandangkan.. Para Malaikat.. Dan Sekalian Makhluk Yang Dimuliakan, Segala Puji BagiMU, Atas Nikmat Yang KAU Berikan.. Kepada Kami.. Hamba-HambaMU.. Yang Telah Mendahului.. Mahupun Yang Akan Datang Kemudian, Pujian Kami Aturkan kepada MU.. Sebagai Penghubung Untuk MentaatiMU.. Dan Meminta Ampunan, Sebagai Penyebab Memperoleh Redho.. Pengantar Jalan..Menuju Syurga Segala Puji BagiMU Ya ALLAH, KAU Ciptakan Kami Sebagai Hamba, Dan Sebagai Umat Nabi Muhammad.. KekasihMU. ______________ __________________ _____________________

Previous Post
Archives

HotLink's
Semasa
Club's
Rakyat A.K.A Kerajaan
Blogger's Clan'z


Muaaahh Islam

Komuniti Blogger Azhari

BLOGGER

© 2005 Aboo Haura' Hidayatullah Al-Azhari Blogspot Template by Isnaini Dot Com