"اَلَلَّهُمَّ صَلِّ صَلاَةً كاَمِلَةً ، وَسَلِّمْ سَلاَماً تاَماً عَلَى سَيِّدِناَ مُحَمَّدٍ الَذِيْ تَنْحَلُّ بِهِ العُقَدُ ، وَتَنْفَرِجُ بِِهِ الكُرَابُ ، وَتُقْضَى بِهِ الحَوَائِجُ ، وَتُنَالُ بِهِ الرَغَائِبُ وَحُسْنُ الخَوَاتِيْمِ ، وَيُسْتَسْقَىْ الغَمَامُ بِوَجْهِهِ الكَرِيْمِ ، وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ فِى كُلِّ لَمْحَةٍ وَنَفَّسٍ بِعَدَدِ كُلِّ مَعْلُومٍ لَكَ" ...PenaKu Merah KertasKu Putih Dan Aku Akan Terus Menulis... "بسم الله الرحمن الرحيم "
Agen
REBUT 5 SEBELUM 5
Secotet Kalam
إِقْـرَاء خـَيْرُ مَا تَجِدْ ، أُكْتـُبْ خَـيْرُ مَا تَقْرَاء ، إِحْفَـظْ خَـيْرُ مَا تَكْتُبْ
\\\ ___( ", )___ ///
Orang Berfikiran TINGGI Gemar Bicara tentang ILMU
Orang Berfikiran SEDERHANA Gemar Bicara tentang PERISTIWA
Orang Berfikiran RENDAH Gemar Bicara tentang ORANG LAIN
Orang Berfikiran CETEK Gemar Bicara tentang DIRI SENDIRI
\\\ ___( ," )___ ///
Sayyidina Ali Karramallahu Wajhah


Apabila kamu merasa letih kerana berbuat kebaikan, maka sesungguhnya keletihan itu akan hilang dan kebaikan yang dilakukan akan terus kekal.. Dan sekiranya kamu berseronok dengan dosa maka sesungguhnya keseronokan itu akan hilang dan dosa yang dilakukan akan terus kekal.."

Egypt
MyMalaysia
Meninggalkan Solat Meruntuhkan Agama

Chit Chat


Shoutbox

Free Hit Counters


Jangan Lupa Mengingati Allah

Akhbar Online

Salam @ Semekom @ AsSalamu 'alaikum??
Nov 20, 2008
Pada era teknologi wireless serta maxis dan celcom broadband kini, umat islam dilanda semacam pelik jugak la fi'il2nya xspecially MalaysiaWorld.com. Dimana istilah2 yang datang dari Islam tercinta seolah dinodai sesuka hati.

Try kita perhatikan cara kita memberi salam tatkala menjawab telefon @ bertandang ke rumah rakan taulan @ berjumpa dengan sesiapa yang seagama dengan kita. Ke memang kita takde pun member salam???

Gejala 1:
Biasanya kita akan dengar @ kita sendiri yang akan memberi salam dengan lafaz "Semekom". Ape ke benda suma ni?? Rasulullah tak ajar kita memberi salam gaya begini.

Gejala 2 :
Ada jugak diantara kita @ kita sendiri yang memberi salam dengan lafaz "Semek.Kom". Wei tau la kita ni di zaman I.T. Takkan la Salam pun kita nak letak Dot Com.

Gejala 3:
Memberi salam dengan lafaz assam-alaikum, bermaksud celakalah keatas kamu.

Gejala 4:
Tgok dalam SMS, ditypenya Askum @ akum @ Salam @ alaik @ ass…
*Askum ; dikatakan adalah ucapan yahudi
*Akum : dikatakan juga ucapan yahudi
*Salam : ketahuilah, bahawa orang yahudi apabila mereka berjumpa sesama yahudi, mereka akan mengucapkan perkataan "Salom" jd adakah kita hamper dengan mereka. Apabila disebut "As-salam" itu menunjukkan perkataan ma'rifah (yang diketahui). Kita tahu dr Allah lah salam itu. Apabila disebut "Salam" menunjukkan perkataan naqirah iaitu umum, dr sape Salam(selamat) itu.
*Alaik ; bermaksud keatas kamu. Klu type memberi salam hanya dengan perkataan alaik, Ape yang atas kamu?
*Ass : dalam bahasa Inggeris bermaksud Ponggong. Kata orang utara Pungkoq…

si pembaca akan baca macam mana???

Adakah si pembaca SMS tu akan baca "Assalamualaikum warahmatullah". Dan akan menjawab "wa'alaikumussalam warahmatullah" ???

***Ambik port la skit tentang Salam yang kita sampaikan. Tolong la…

"Assalamu" adalah satu perkataan yang menunjukkan nama Allah yang Maha Sejahtera. Dan "alaikum" adalh bermaksud keatas sekalian kamu.
So bila digabungkan "Assalamu + alaikum" memberi maksud semoga Allah yang Maha Sejahtera mensejahterakan kamu. Ia merupakan doa kita kepada sesiapa yang seIslam dengan kita agar ia disejahtera dan diselamatkan Allah dari segala macam fitnah dan bala bencana dunia.
Disebabkan itulah kita diwajibkan menjawab salam.

Apabila ucapan salam dipermainkan, maka umat islam disekeliling kita tidak lagi selamat. Sebagai bukti:

-cth 1: "Semekom bro, malam ni kita nak lepak mana???"
berapa ramai orang yang memberi salam yang memakai seluar pendek yang dilehernya tergantung rantai berkalung buah naga(konon hang kongsi gelap)..

-cth 2: " Assam alaikum, alhamdulillah, saya bersyukur sangat2 kerana dianugerahkan pelakon kebret popular pada kali ini, bahawasanya kejayaan saya ini adalah pilihan Allah."
(ini ucapan orang jahil lagi murakkab)

Artis2 terbelah dada, rambut macam merak nak berak memberi ucapan salam di atas stage dan berterima kasih kepada Allah atas anugerah yang diterima.

Dan Macam2 lagi…

So Hayatilah ucapan Salam kita.


Sabda Nabi S.A.W yg bermaksud :"As-Salam sebahagian nama2 Allah S.W.T. Allah S.W.T meletakkannya di bumi maka sebarkanlah di antara kamu. Lelaki Islam apabila melalui sesuatu puak lalu dia memberi salam kpd meraka, lantas mereka menjawab salamnya, maka lelaki tersebut mendapat kurnia 1 darjat krn mengingatkn mereka dgn Salam dan sekiranya mereka tidak menjawab salam itu, maka akn ada org lain yg tlebih baik & mulia yg akan menjawabnya". _al-baihaqi

Labels:

posted by faQirilallah @ 11/20/2008 01:37:00 PM  
5 Comments:
 • At November 27, 2008 at 3:32 PM, Anonymous AinOlogy said…

  "*Salam : ketahuilah, bahawa orang yahudi apabila mereka berjumpa sesama yahudi, mereka akan mengucapkan perkataan "Salom" jd adakah kita hamper dengan mereka."

  Pie, it's like saying.. 'ketahuilah, bahawa orang yahudi yg manufacture handphones, seperti Nokia dsb.. ketahuilah bahawa orang yahudi memegang saham terbesar yang MUSLIM sendiri MELABURNYA.. JADI, adakah kita hamper dengan mereka?

  Business professionals, pakai tie, coat, bow tie pergi kerja, klu nk ikutkan, tie, coat, bow tie etc.. org kristian pakai pergi Church.. are we like them?

  SALAM is sumthing like a greeting.. bile jumpe kerabat kita ucapkan SALAAM ALAIK, 'Peace upon U' what wrong with that?

  Sorry bro, i dun agree with u on this..

   
 • At November 29, 2008 at 12:29 PM, Blogger Maz_Wardah said…

  assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh... :) tahniah atas blog ni...isu berkenaan salam ni amat baik kerana ia dapat memberi kesedaran pada saudara-saudara muslim kita yang lain agar menitikberatkan cara yang beradab untuk tebarkan salam antara kita.tiada gunanya salam di tebar, tetapi alangkah malangnya maksud tak kesampaian...kepada penulis blog...semoga anda teruskan usaha anda dalam menyampaikan dakwah Islamiah di dalam blog. saya sebagai saudara se muslim amat menyokong 100% usaha anda...semoga usaha anda di berkati oleh Allah Subhanahuwa Taala... Wallahu A'lam :)

   
 • At December 1, 2008 at 9:20 AM, Blogger Tuhfat al-Nafis11 said…

  pie cuba kamu semak laman web nii..
  http://belasalafy.wordpress.com/
  siasat betul ker ader unsur2 seperti yang dia ckap kan tuu..dalam my quran

   
 • At December 4, 2008 at 10:37 PM, Blogger whitesengsei said…

  wahai cik ainOlogy, if u dont agree it's up to u.. tp pe yg sy tau sy sampaikan.. Tuan guru sy ckp camtu n sy bersetuju dgnnya so sape sy nak dibandingkan guru sy.. dia lebih dulu bukak kitab so dia tahu dan memberi tahu...

   
 • At March 10, 2010 at 10:10 AM, Blogger WhiteSensei said…

  to AinOlogy : Bacalah Kitab Al-Azkar karangan Imam Nawawi. Baca dan fahami ye. Lagi bagus kalau bertalaqi dgn memana Syeikh, mcm kami bertalaqi dgn Syeikh2 di Mesir.. hehe

   
Post a Comment
<< Home
 
Powered by
ade cerita ttg aku

A.K.A : M.S.Hidayatullah Al-Azhari
Location : Malaya
Pekerjaan : Khadim Masjid Al-Hidayah & Faidu Rahmah
Toriq : Asy-Syaazuliyyah
Status : Ummu Haura' Muhammad
Mood: Penuh rasa ta'zhim ku persembahkan ketika Allah S.W.T Mentajallikan KeindahanNya


Segala Puji BagiMU Ya ALLAH, Yang Pertama.. Tanpa Ada Yang Mengawali, Yang Terakhir.. Tanpa Ada Yang Mengakhiri, Yang Tak Terlihat.. Oleh Pandangan Orang Yang Memandang, Yang Tak Tergambarkan.. Oleh Bayangan Orangg Yang Membayangkan, KAU Ciptakan Makhluk.. Dengan KekuasaanMU, KAU Ciptakan Segala Sesuatu.. Dengan KehendakMU, Segala Puji Ya ALLAH, Yang Memberi Kami Kemampuan.. Untuk Mensyukuri NikmatMu, Yang Membuka Bagi Kami.. Pintu-Pintu Ilmu KeilahianMu, Segala Puji Ya ALLAH, Dengan Segenap Pujian Yang Dikumandangkan.. Para Malaikat.. Dan Sekalian Makhluk Yang Dimuliakan, Segala Puji BagiMU, Atas Nikmat Yang KAU Berikan.. Kepada Kami.. Hamba-HambaMU.. Yang Telah Mendahului.. Mahupun Yang Akan Datang Kemudian, Pujian Kami Aturkan kepada MU.. Sebagai Penghubung Untuk MentaatiMU.. Dan Meminta Ampunan, Sebagai Penyebab Memperoleh Redho.. Pengantar Jalan..Menuju Syurga Segala Puji BagiMU Ya ALLAH, KAU Ciptakan Kami Sebagai Hamba, Dan Sebagai Umat Nabi Muhammad.. KekasihMU. ______________ __________________ _____________________

Previous Post
Archives

HotLink's
Semasa
Club's
Rakyat A.K.A Kerajaan
Blogger's Clan'z


Muaaahh Islam

Komuniti Blogger Azhari

BLOGGER

© 2005 Aboo Haura' Hidayatullah Al-Azhari Blogspot Template by Isnaini Dot Com