"اَلَلَّهُمَّ صَلِّ صَلاَةً كاَمِلَةً ، وَسَلِّمْ سَلاَماً تاَماً عَلَى سَيِّدِناَ مُحَمَّدٍ الَذِيْ تَنْحَلُّ بِهِ العُقَدُ ، وَتَنْفَرِجُ بِِهِ الكُرَابُ ، وَتُقْضَى بِهِ الحَوَائِجُ ، وَتُنَالُ بِهِ الرَغَائِبُ وَحُسْنُ الخَوَاتِيْمِ ، وَيُسْتَسْقَىْ الغَمَامُ بِوَجْهِهِ الكَرِيْمِ ، وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ فِى كُلِّ لَمْحَةٍ وَنَفَّسٍ بِعَدَدِ كُلِّ مَعْلُومٍ لَكَ" ...PenaKu Merah KertasKu Putih Dan Aku Akan Terus Menulis... "بسم الله الرحمن الرحيم "
Agen
REBUT 5 SEBELUM 5
Secotet Kalam
إِقْـرَاء خـَيْرُ مَا تَجِدْ ، أُكْتـُبْ خَـيْرُ مَا تَقْرَاء ، إِحْفَـظْ خَـيْرُ مَا تَكْتُبْ
\\\ ___( ", )___ ///
Orang Berfikiran TINGGI Gemar Bicara tentang ILMU
Orang Berfikiran SEDERHANA Gemar Bicara tentang PERISTIWA
Orang Berfikiran RENDAH Gemar Bicara tentang ORANG LAIN
Orang Berfikiran CETEK Gemar Bicara tentang DIRI SENDIRI
\\\ ___( ," )___ ///
Sayyidina Ali Karramallahu Wajhah


Apabila kamu merasa letih kerana berbuat kebaikan, maka sesungguhnya keletihan itu akan hilang dan kebaikan yang dilakukan akan terus kekal.. Dan sekiranya kamu berseronok dengan dosa maka sesungguhnya keseronokan itu akan hilang dan dosa yang dilakukan akan terus kekal.."

Egypt
MyMalaysia
Meninggalkan Solat Meruntuhkan Agama

Chit Chat


Shoutbox

Free Hit Counters


Jangan Lupa Mengingati Allah

Akhbar Online

Cukur @ Tipiskan rambut di sebagian kepala (QAZA')
Dec 15, 2014
As-Salamua'alaikum wa Rahmatullah..
Alhamdulillah was Solatu was Salamu ala Rasulillah wa 'ala aalihi wa ashabih.

Baru-baru ini semasa perkongsian ilmu di Surau Perdana, Damansara Perdana, alfagir diajukan soalan berkenaan dengan hukum menipiskan sebahagian rambut dan sebahagian lagi dibiarkan. Hal demikian ialah Qaza'.
Maka dalam apa jua yang kita lakukan sementara diberi kesempatan untuk bernafas di atas muka bumi Allah ini. Lakukanlah @ jalanilah kehidupan kita ini dengan perkara-perkara yang bermanfaat untuk Agama, masyarakat dan diri sendiri. Allah S.W.T telah mengurniakan kita Umat Islam satu anugerah terbesar dalam kehidupan kita iaitu dengan diutusnya Baginda Nabi Muhammad S.A.W.
Maka cara untuk kita bersyukur dengan anugerah tersebut antaranya ialah menjadikan Baginda Nabi S.A.W sebagai contoh ikutan @ role model dalam kehidupan. Apa yang datang dari Baginda Nabi Muhammad S.A.W maka ikutilah dan apa yang menyalahinya maka jauhkan dan tinggalkanlah.

Kembali kepada Qaza', Baginda Rasulullah S.A.W melarang Qaza', iaitu potongan rambut yang dihasilkan dengan mencukur @ menipiskan rambut pada sebagian kepala dan membiarkan sebagiannya lagi.

Maka Para Ulama telah bersepakat bahawa Hukum Qaza’ adalah MAKRUH.

Imam Nawawi menyebut dalam kitab “al-Minhaj syarh sahih Muslim” (maksud):
Sepakat ulama bahawa makruh Qaza’ sekiranya cukur dibeberapa tempat dan dikecualikan sekiranya untuk tujuan perubatan. Maksud Makruh disini ialah makruh yang biasa (bukan makruh tahrim).

Di dalam Mazhab Al-Imam AsySyafi’I Rhm, Imam Nawawi Rhm berkata dalam kitab “Raudatut Talibin” (maksud):
Makruh Qaza’ iaitu mencukur sebahagian kepala samada ditempat yg berbeza atau tempat yang sama.

Larangan melakukan Qaza' ini telah disebut dengan jelas di dalam hadits dari ‘Abdullah bin ‘Umar R.A katanya (maksud) :
"Sesungguhnya Rasulullah S.A.W melarang daripada melakukan qaza‘ (mencukur sebagian dari rambut kepala)."
(H.R Imam al-Bukhari & Imam Muslim)

Dalam hadits yang lain daripada ‘Abdullah bin ‘Umar R.A (maksud) :
"Sesungguhnya Nabi S.A.W telah melihat seorang anak-anak yang dicukur sebagian rambutnya & ditinggalkan sebahagian yang lain, lalu Nabi melarang mereka berbuat demikian dan Beliau bersabda: "Kamu cukur (rambut itu) semuanya @ kamu tinggalkan semuanya (tidak mencukurnya)."
(H.R Imam Abu Daud)

Hendaklah mereka yang berpegang dengan ajaran Islam, yang mengaku mencintai Baginda Nabi Muhammad S.A.W menghindari dirinya dan melarang potongan rambut model ini kepada orang-orang yang berada disekeliling mereka.

Hal ini kerana LARANGAN dari BAGINDA NABI MUHAMMAD S.A.W malah potongan jenis ini meniru potongan rambut orang-orang kafir dan orang-orang yang lalai dengan Allah S.W.T dan lain-lain.

Baginda Rasulullah S.A.W sudah mengingatkan dalam sabdanya (maksud) :
“Sungguh kamu benar-benar akan mengikuti cara hidup orang-orang sebelumnya, sejengkal demi sejengkal, sehingga seandainya mereka itu masuk ke lubang biawak, pasti kamu akan mengikuti juga. Para sahabat bertanya; “Apakah mereka itu Yahudi dan Nasrani? Jawab Rasulullah S.A.W : "siapa lagi kalau bukan mereka.”
(H.R Imam Muslim)
 Dalam bab menyerupai golongan Kafir, sebahagian Ulama' mengharamkannya.
Kesimpulannya didalam bab ini terdapat beberapa kesimpulan :
1. Melakukan Qaza' adalah Makruh menurut Kesepakatan para Ulama.
2. Melakukannya dengan niat mencontohi seseorang aktor yang bersalahan dengan Agama Islam bukanlah Jalan Menuju Redha Allah S.WT. Malah membelakangkan Sunnah Rasulullah S.A.W.
Wallahu a'lam bissowab.
Mudah-mudahan Baginda Nabi Muhammad S.A.W memandang kita dan mendapat Syafaat Dari Baginda diakhirat nanti kerana sentiasa berusaha untuk mencontohi Sunnah Baginda.
Mohon kepada para Alim Ulama', Masyaikh dan asatizah sekiranya ada kekurangan dan kesalahan, mohon ditegur dan diperbetulkan. Jazakumullahu Kher.

Ya Allah, Ampunkan Kami & seluruh muslimin muslimat yang sentiasa berbuat dosa,
Terkadang kami terbuat perkara yang Engkau & Nabi-Mu murka,
sedangkan ketika itu kami terlalai dan kami terleka,
mungkin kami melakukannya pada ketika itu sedang kami tiada mengetahuinya..
Ampunkan kami Ya Allah..
Ampunkan kami Ya Rahman..
Ampunkan kami Ya Rahim...

 alfagir M.Syafie Hidayatullah
 _Masjid Masjid Al-Hidayah Kg.Sg. Penchala

Labels: ,

posted by faQirilallah @ 12/15/2014 10:56:00 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
Powered by
ade cerita ttg aku

A.K.A : M.S.Hidayatullah Al-Azhari
Location : Malaya
Pekerjaan : Khadim Masjid Al-Hidayah & Faidu Rahmah
Toriq : Asy-Syaazuliyyah
Status : Ummu Haura' Muhammad
Mood: Penuh rasa ta'zhim ku persembahkan ketika Allah S.W.T Mentajallikan KeindahanNya


Segala Puji BagiMU Ya ALLAH, Yang Pertama.. Tanpa Ada Yang Mengawali, Yang Terakhir.. Tanpa Ada Yang Mengakhiri, Yang Tak Terlihat.. Oleh Pandangan Orang Yang Memandang, Yang Tak Tergambarkan.. Oleh Bayangan Orangg Yang Membayangkan, KAU Ciptakan Makhluk.. Dengan KekuasaanMU, KAU Ciptakan Segala Sesuatu.. Dengan KehendakMU, Segala Puji Ya ALLAH, Yang Memberi Kami Kemampuan.. Untuk Mensyukuri NikmatMu, Yang Membuka Bagi Kami.. Pintu-Pintu Ilmu KeilahianMu, Segala Puji Ya ALLAH, Dengan Segenap Pujian Yang Dikumandangkan.. Para Malaikat.. Dan Sekalian Makhluk Yang Dimuliakan, Segala Puji BagiMU, Atas Nikmat Yang KAU Berikan.. Kepada Kami.. Hamba-HambaMU.. Yang Telah Mendahului.. Mahupun Yang Akan Datang Kemudian, Pujian Kami Aturkan kepada MU.. Sebagai Penghubung Untuk MentaatiMU.. Dan Meminta Ampunan, Sebagai Penyebab Memperoleh Redho.. Pengantar Jalan..Menuju Syurga Segala Puji BagiMU Ya ALLAH, KAU Ciptakan Kami Sebagai Hamba, Dan Sebagai Umat Nabi Muhammad.. KekasihMU. ______________ __________________ _____________________

Previous Post
Archives

HotLink's
Semasa
Club's
Rakyat A.K.A Kerajaan
Blogger's Clan'z


Muaaahh Islam

Komuniti Blogger Azhari

BLOGGER

© 2005 Aboo Haura' Hidayatullah Al-Azhari Blogspot Template by Isnaini Dot Com