"اَلَلَّهُمَّ صَلِّ صَلاَةً كاَمِلَةً ، وَسَلِّمْ سَلاَماً تاَماً عَلَى سَيِّدِناَ مُحَمَّدٍ الَذِيْ تَنْحَلُّ بِهِ العُقَدُ ، وَتَنْفَرِجُ بِِهِ الكُرَابُ ، وَتُقْضَى بِهِ الحَوَائِجُ ، وَتُنَالُ بِهِ الرَغَائِبُ وَحُسْنُ الخَوَاتِيْمِ ، وَيُسْتَسْقَىْ الغَمَامُ بِوَجْهِهِ الكَرِيْمِ ، وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ فِى كُلِّ لَمْحَةٍ وَنَفَّسٍ بِعَدَدِ كُلِّ مَعْلُومٍ لَكَ" ...PenaKu Merah KertasKu Putih Dan Aku Akan Terus Menulis... "بسم الله الرحمن الرحيم "
Agen
REBUT 5 SEBELUM 5
Secotet Kalam
إِقْـرَاء خـَيْرُ مَا تَجِدْ ، أُكْتـُبْ خَـيْرُ مَا تَقْرَاء ، إِحْفَـظْ خَـيْرُ مَا تَكْتُبْ
\\\ ___( ", )___ ///
Orang Berfikiran TINGGI Gemar Bicara tentang ILMU
Orang Berfikiran SEDERHANA Gemar Bicara tentang PERISTIWA
Orang Berfikiran RENDAH Gemar Bicara tentang ORANG LAIN
Orang Berfikiran CETEK Gemar Bicara tentang DIRI SENDIRI
\\\ ___( ," )___ ///
Sayyidina Ali Karramallahu Wajhah


Apabila kamu merasa letih kerana berbuat kebaikan, maka sesungguhnya keletihan itu akan hilang dan kebaikan yang dilakukan akan terus kekal.. Dan sekiranya kamu berseronok dengan dosa maka sesungguhnya keseronokan itu akan hilang dan dosa yang dilakukan akan terus kekal.."

Egypt
MyMalaysia
Meninggalkan Solat Meruntuhkan Agama

Chit Chat


Shoutbox

Free Hit Counters


Jangan Lupa Mengingati Allah

Akhbar Online

Suara Wanita
Apr 19, 2010
Assalamu'alaikum warahmatullah,

Hari ni sy ditanye oleh seorang sahabat berkenaan "adakah suara perempuan aurat?? dan mahukan dalil berkenaan itu".

Jadi bagi menjawab persoalan ini, sy dtgkan beberapa maklumat berkenaan ini yang sy ambil sebuah buku "Pakaianku, Auratku, Perhiasanku, Maruahku"_Hayati Arsyad.

Ulama' berselisih pendapat, apakah suara wanita termasuk dalam aurat @ tidak?

Menurut Mazhab Hanafi, suara wanita bukan aurat kerana para sahabat mendengar dan mempelajari hukum hakam agama dari isteri-isteri Nabi S.A.W. Namun, "HARAM" mendengar suara wanita jika dikhuatiri terjadi fitnah sekalipun mendengar bacaan Al-Quran darinya.

Menurut Mazhab Syafie pula, suara wanita adalah aurat dihadapan lelaki ajnabi samada dikhuatiri terjadi fitnah ataupun tidak.

Walaubagaimanapun, perdapat yang rojih sebagaimana yang disepakati ulama bahawa suara wanita bukan aurat apabila percakapannya dengan lelaki ajnabi itu memang penting dan aman dari sebarang fitnah serta wanita tersebut tidak melunak-lunakkan dan merendah-rendahkan suaranya.

Dalil-dalil yang dijadikan hujjah adalah :

Para Isteri Rasulullah S.A.W pernah bercakap dengan para sahabat dan mengajarkan mereka tentang hukum-hakam agama. Suatu ketika, Sayyidina Umar R.A hendaklah menentukan jumlah mahar, namun ditolak dan dibantah oleh seorang wanita dari satu sudut masjid dengan membacakan Firman Allah S.W.T :

Yang bermaksud :

20. "Dan jika kamu ingin mengganti isterimu dengan isteri yang lain, sedang kamu Telah memberikan kepada seseorang di antara mereka harta yang banyak, Maka janganlah kamu mengambil kembali dari padanya barang sedikitpun. apakah kamu akan mengambilnya kembali dengan jalan tuduhan yang dusta dan dengan (menanggung) dosa yang nyata ?"

Sayyidina Umar R.A tidak membantah wanita tersebut, begitu juga para sahabat yang lain. Bahkan beliau berkata : wanita itu benar dan Umar salah.

Banyak lagi dalil yang menthabitkan bahawa suara wanita bukan aurat selama mana berada dalam batas-batas percakapan biasa tanpa nada suara rendah dan lunak, kerana Firman Allah Ta'ala :

Yang Bermaksud :

32.
" Hai isteri-isteri nabi, kamu sekalian tidaklah seperti wanita yang lain, jika kamu bertakwa. Maka janganlah kamu tunduk[1213] dalam berbicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit dalam hatinya[1214] dan ucapkanlah perkataan yang baik."

[1213] yang dimaksud dengan tunduk di sini ialah berbicara dengan sikap yang menimbulkan keberanian orang bertindak yang tidak baik terhadap mereka.

[1214] yang dimaksud dengan dalam hati mereka ada penyakit ialah: orang yang mempunyai niat berbuat serong dengan wanita, seperti melakukan zina.

Begitulah adab berbicara yang Allah Ta'ala perintahkan kepada kaum wanita tika berbicara dengan lelaki ajnabi tanpa melunakkan, melembutkan dan memerdukan suaranya apabila berbicara dengan lelaki ajnabi.

Tamat Bab Suara Wanita _________________________________________________

The Moral Of The Story

Kita antara lihat tujuan dan hikmah memelihara Aurat adalah :
Pertama : utk mendapat redha Allah.
Kedua : utk mengelakkan tersebarnya sebarang ke'aiban.
ketiga : utk mengelakkan berlakunya sebarang bentuk maksiat.
Dan sebagainya.

Jika seseorang muslim berbicara dengan seorang wanita @ mendengar nyanyian seorang wanita hingga mendatangkan keinginan syahwat utk bersamanya maka ianya mendatangkan seseorang itu kepada kelalaian dan maksiat kepada Allah. Maka Hukumnya Haram mendengarnya. Malah wanita itu juga diharamkan berkata-kata selagi mana menimbulkan sebarang bentuk fitnah.

Labels:

posted by faQirilallah @ 4/19/2010 02:55:00 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
Powered by
ade cerita ttg aku

A.K.A : M.S.Hidayatullah Al-Azhari
Location : Malaya
Pekerjaan : Khadim Masjid Al-Hidayah & Faidu Rahmah
Toriq : Asy-Syaazuliyyah
Status : Ummu Haura' Muhammad
Mood: Penuh rasa ta'zhim ku persembahkan ketika Allah S.W.T Mentajallikan KeindahanNya


Segala Puji BagiMU Ya ALLAH, Yang Pertama.. Tanpa Ada Yang Mengawali, Yang Terakhir.. Tanpa Ada Yang Mengakhiri, Yang Tak Terlihat.. Oleh Pandangan Orang Yang Memandang, Yang Tak Tergambarkan.. Oleh Bayangan Orangg Yang Membayangkan, KAU Ciptakan Makhluk.. Dengan KekuasaanMU, KAU Ciptakan Segala Sesuatu.. Dengan KehendakMU, Segala Puji Ya ALLAH, Yang Memberi Kami Kemampuan.. Untuk Mensyukuri NikmatMu, Yang Membuka Bagi Kami.. Pintu-Pintu Ilmu KeilahianMu, Segala Puji Ya ALLAH, Dengan Segenap Pujian Yang Dikumandangkan.. Para Malaikat.. Dan Sekalian Makhluk Yang Dimuliakan, Segala Puji BagiMU, Atas Nikmat Yang KAU Berikan.. Kepada Kami.. Hamba-HambaMU.. Yang Telah Mendahului.. Mahupun Yang Akan Datang Kemudian, Pujian Kami Aturkan kepada MU.. Sebagai Penghubung Untuk MentaatiMU.. Dan Meminta Ampunan, Sebagai Penyebab Memperoleh Redho.. Pengantar Jalan..Menuju Syurga Segala Puji BagiMU Ya ALLAH, KAU Ciptakan Kami Sebagai Hamba, Dan Sebagai Umat Nabi Muhammad.. KekasihMU. ______________ __________________ _____________________

Previous Post
Archives

HotLink's
Semasa
Club's
Rakyat A.K.A Kerajaan
Blogger's Clan'z


Muaaahh Islam

Komuniti Blogger Azhari

BLOGGER

© 2005 Aboo Haura' Hidayatullah Al-Azhari Blogspot Template by Isnaini Dot Com