"اَلَلَّهُمَّ صَلِّ صَلاَةً كاَمِلَةً ، وَسَلِّمْ سَلاَماً تاَماً عَلَى سَيِّدِناَ مُحَمَّدٍ الَذِيْ تَنْحَلُّ بِهِ العُقَدُ ، وَتَنْفَرِجُ بِِهِ الكُرَابُ ، وَتُقْضَى بِهِ الحَوَائِجُ ، وَتُنَالُ بِهِ الرَغَائِبُ وَحُسْنُ الخَوَاتِيْمِ ، وَيُسْتَسْقَىْ الغَمَامُ بِوَجْهِهِ الكَرِيْمِ ، وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ فِى كُلِّ لَمْحَةٍ وَنَفَّسٍ بِعَدَدِ كُلِّ مَعْلُومٍ لَكَ" ...PenaKu Merah KertasKu Putih Dan Aku Akan Terus Menulis... "بسم الله الرحمن الرحيم "
Agen
REBUT 5 SEBELUM 5
Secotet Kalam
إِقْـرَاء خـَيْرُ مَا تَجِدْ ، أُكْتـُبْ خَـيْرُ مَا تَقْرَاء ، إِحْفَـظْ خَـيْرُ مَا تَكْتُبْ
\\\ ___( ", )___ ///
Orang Berfikiran TINGGI Gemar Bicara tentang ILMU
Orang Berfikiran SEDERHANA Gemar Bicara tentang PERISTIWA
Orang Berfikiran RENDAH Gemar Bicara tentang ORANG LAIN
Orang Berfikiran CETEK Gemar Bicara tentang DIRI SENDIRI
\\\ ___( ," )___ ///
Sayyidina Ali Karramallahu Wajhah


Apabila kamu merasa letih kerana berbuat kebaikan, maka sesungguhnya keletihan itu akan hilang dan kebaikan yang dilakukan akan terus kekal.. Dan sekiranya kamu berseronok dengan dosa maka sesungguhnya keseronokan itu akan hilang dan dosa yang dilakukan akan terus kekal.."

Egypt
MyMalaysia
Meninggalkan Solat Meruntuhkan Agama

Chit Chat


Shoutbox

Free Hit Counters


Jangan Lupa Mengingati Allah

Akhbar Online

Bayangan Ramadhan Masih Terasa??
Sep 13, 2010
AsSalamu 'alaikum wa Rahmatullah,

Pertama2 kalinya, marilah sama2 kita memanjatkan kesyukuran yg tidak terhingga kpd Allah Ta'ala masih memberi nikmat Iman dan Islam..

Dengan nikmat Iman dan Islam ini pelbagai keistimewaan yg kita nikmati dan rasai selaku manusia muslim yang mukmin. Terutamanya di fatrah Ramadhan yang baru sahaja meninggalkan kita, dan didtgkan pula nikmat Syawal sebagai meraikan kemenangan kita dlm menempuh sgl ujian.
Istimewanya Ramadhan, banyak diceritakan oleh para ulama' di dalam kitab2 yang muktabar berdasarkan hadith Rasulullah S.A.W.

Sekilas,
Ramadhan diibaratkan sebagai madrasah (sekolah) untuk melahirkan insan yang fitrah seterusnya menjadikan seorang muslim yang mukmin itu ke darjat Muttaqin.

Allah S.W.T mendatang Ramadhan kepada kita, yang mana tidak dapat t
idak semua yang berada di alam dunia merasai @ berada di dalam madrasah Ramadhan tersebut.

Seorang Islam yang beriman kepada Allah & Rasulnya sahaja yang akan berusaha menghayati dan tekun di dalam menjalani segala tuntutan yang ditetapkan yang akhirnya kejayaan @ matlamat kewujudan ramadhan dapat dirasai oleh mereka.

Manakala Seorang Muslim yang ingkar hanya memasuki alam Ramadhan semata2 kerana mengikut hukum alam iaitu ikut-ikutan sahaja. Inilah perkara yang rugi lagi merugikan. Umpama seorang remaja sekolah yang memasuki ke alam persekolahan kerana lazimnya ketika umur remaja ini sepatutnya berada di alam persekolahan, tetapi ketika berada disini mereka tidak bersungguh-sungguh dalam berusaha meningkatkan kemajuan diri dalam bidang ilmu pengetahuan, kemahiran dan sebagainya akhirnya hanya kerugian dan penyesalan yang menyelubungi hari2 yang mendatang.

Jadi bagi memberkatkan lagi hidup kita ini, marilah sama-sama kita menyahut saranan Baginda yang mulia S.A.W dalam melakukan ibadah sunnah iaitu puasa 6 hari di dalam bulan Syawal ini, sementara kenangan Ramadhan dan kesannya masih utuh di dalam sanubari.

Rasulullah SAW bersabda (yang bermaksud) : Barang siapa yang berpuasa di bulan Ramadhan dan meneruskannya dengan enam hari di bulan Syawal, maka (pahalanya) seolah-olah berpuasa selama setahun.

(Hadis riwayat Muslim).

Hadis ini menjadi hujah kepada para ulama khususnya dan umat Islam seluruhnya untuk mengamalkan puasa sebanyak enam hari di bulan Syawal selepas berjaya menempuhi bulan Ramadhan dengan berpuasa sebulan penuh. Yang mana padanya terdapat banyak hikmah dan keistimewaannya. (Sila Klik)

Akhir kata, Sambutlah Salam 'aidul fitri dari saya selaku seorang hamba, ribuan keampunan dan kemaafan dipohon kepada para sahabat dan seluruh muslimin serta muslimat atas keterlajuran bicara, terkasar bahasa, terkurang segala sepanjang pertemuan yang sementara ini sebelum kita ditemukan di negeri abadi.

Minal 'aidil wal faizin.
AsSalamu 'alaikum wa Rahmatullahi Ta'ala wa Barakatuh..

Labels:

posted by faQirilallah @ 9/13/2010 08:19:00 AM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
Powered by
ade cerita ttg aku

A.K.A : M.S.Hidayatullah Al-Azhari
Location : Malaya
Pekerjaan : Khadim Masjid Al-Hidayah & Faidu Rahmah
Toriq : Asy-Syaazuliyyah
Status : Ummu Haura' Muhammad
Mood: Penuh rasa ta'zhim ku persembahkan ketika Allah S.W.T Mentajallikan KeindahanNya


Segala Puji BagiMU Ya ALLAH, Yang Pertama.. Tanpa Ada Yang Mengawali, Yang Terakhir.. Tanpa Ada Yang Mengakhiri, Yang Tak Terlihat.. Oleh Pandangan Orang Yang Memandang, Yang Tak Tergambarkan.. Oleh Bayangan Orangg Yang Membayangkan, KAU Ciptakan Makhluk.. Dengan KekuasaanMU, KAU Ciptakan Segala Sesuatu.. Dengan KehendakMU, Segala Puji Ya ALLAH, Yang Memberi Kami Kemampuan.. Untuk Mensyukuri NikmatMu, Yang Membuka Bagi Kami.. Pintu-Pintu Ilmu KeilahianMu, Segala Puji Ya ALLAH, Dengan Segenap Pujian Yang Dikumandangkan.. Para Malaikat.. Dan Sekalian Makhluk Yang Dimuliakan, Segala Puji BagiMU, Atas Nikmat Yang KAU Berikan.. Kepada Kami.. Hamba-HambaMU.. Yang Telah Mendahului.. Mahupun Yang Akan Datang Kemudian, Pujian Kami Aturkan kepada MU.. Sebagai Penghubung Untuk MentaatiMU.. Dan Meminta Ampunan, Sebagai Penyebab Memperoleh Redho.. Pengantar Jalan..Menuju Syurga Segala Puji BagiMU Ya ALLAH, KAU Ciptakan Kami Sebagai Hamba, Dan Sebagai Umat Nabi Muhammad.. KekasihMU. ______________ __________________ _____________________

Previous Post
Archives

HotLink's
Semasa
Club's
Rakyat A.K.A Kerajaan
Blogger's Clan'z


Muaaahh Islam

Komuniti Blogger Azhari

BLOGGER

© 2005 Aboo Haura' Hidayatullah Al-Azhari Blogspot Template by Isnaini Dot Com